Sunday, 8 March 2009

Visa mig din blandat-mapp och jag säger dig vem du är

Alla har vi väl en blandat-mapp bland musiken på datorn? Där man lägger sådant man laddar ner. (helt lagligt såklart - vad tar ni mig för!) Låter man minns från högstadiet, som man skulle ha på en fest, som man hörde på radion, som man grät till i slutet av en film... De allra flesta är sådana man skäms för, men innerst inne tycker är så jäkla bra. Man skulle praktiskt taget dö av skam om någon kom på en med hela skivan, så man skaffar den där enda låten och hoppas att folk har överseende om den råkar dyka upp när man har skivsamlingen på random.

"Ja alltså den här låten skaffade jag bara för att vi skulle ha tidigt 90-tals-sunktema på en fest en gång... Vet inte varför den blev kvar, jag ska ta bort den."
"Det var min brorsa/kusin/mamma/morfar som skulle ha den här ja! Så var det ja..."
"Det är något virus som laddar ner saker självt, helt sjukt alltså..."

Men allvarligt, ska man behöva skämmas för att man ibland bara tycker att en låt är så störtskön? Nu ska jag ta och försvara några riktiga godingar ur min blandat-mapp.

1. Mariah Carey - Emotions.
Det var pappa som fick mig att... Nej, jag ska inte säga att han fick mig att gilla den - han fick mig att återupptäcka den. Visst, jag var väl 8-10 år gammal när den kom och då kunde man gilla den med all den där småflickiga förtjusningen som förväntades av en utan att någon tyckte att det var konstigt. Alla som säger att de lyssnade på The Smiths och Joy Division när de gick på lågstadiet ljuger - det var för sjutton Beverly Hills och diskopop som gällde! Mariah Carey har gjort mycket skit i sina dar, men Emotions är faktiskt helt underbart glad. Klassfest i vardagsrummet!

2. The Pogues & Kirsty MacColl - Fairytale of New York.
Världens bästa jullåt. Jag spelar den egentligen bara under december för att komma i stämning. Den får mig att tänka på snöflingor och Times Square och den där stora glitterbollen på nyår. Det är stämsången som gör det.

3. Stevie Nicks - Edge of Seventeen. (Ingen video)
Jag har alltid gillat Stevie Nicks även om jag inte direkt lyssnar så ofta på skivorna nuförtiden. Det bästa med den här låten är att det enda som är bra med Destiny's Childs Bootylicious är samplingen från den! Kolla in videon också, Stevie Nicks är med och spelar gitarr :)

4. Mindless Self Indulgence - Straight to Video.
Alla som spelar dataspel känner igen den här låten eftersom man använder den i coola videos som man själv spelar in när man sitter och lirar. Och på något sätt förstår jag varför.

5. Skee-Lo - I wish. (Ingen video tyvärr - inte tillåten i Sverige)
Helt enkelt en klockren one hit wonder. Den här brukar jag inte ens skämmas för att spela eftersom nästan alla reagerar med "Åhh, den här gamla...!"

Se där, en blandbandares bekännelser.

1 comment:

  1. Emotions är skitbra, brukade dansa till den framför spegeln:)
    Stevie Nicks är störtskön så henne ska man inte skämmas för!

    ReplyDelete

Followers